ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΙΑΤΡΕΙΟ
ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ

Θαλή Μιλήσιου 13, Νέα Ερυθραία - 146 71

2108002495  693 795 9121

minas.athanasiou@gmail.com

Σταθερή Στεφανιαία Νόσος (Στηθάγχη)

Σταθερή Στεφανιαία Νόσος (Στηθάγχη)

Ορίζεται ως η αναστρέψιμη ισχαιμία του μυοκαρδίου λόγω ανισορροπίας στην προσφορά και στην ζήτηση οξυγόνου στο μυοκάρδιο. Χαρακτηρίζεται από προκάρδιο άλγος παροδικό που εκλύεται μετά από χορήγηση αγωγής με νιτρώδη (στηθάγχη).

Μπορεί να οφείλεται σε:

i) Καρδιακά αίτια: στένωση στεφανιαίων αρτηριών(αγγεία που τρέφουν την καρδία), μικροαγγειακή δυσλειτουργία ή σπασμό των επικαρδιακών στεφανιαίων αρτηριών, αλλά και καρδιακά αίτια μη αθηρωματικής αιτιολογίας όπως διαχωρισμός αορτής, συγγενείς ανωμαλίες, σοβαρή στένωση αορτικής βαλβίδας ή μυοκαρδιοπάθειες.
ii) Μη καρδιακά αίτια: πυρετός, αρτηριακή υπέρταση, άγχος, θυρεοειδοπάθεια, αναιμία, υποξαιμία λόγω πνευμονίας, ΧΑΠ ή άσθματος.

 

Οι κυριότερες μορφές στηθάγχης είναι:

Η σταθερή στηθάγχη που παρουσιάζεται με διακυμάνσεις μετά από στρες, συναισθηματική φόρτιση και η ασταθής στηθάγχη που παρουσιάζεται με απότομη επιδείνωση των συμπτωμάτων ακόμη και σε ηρεμία.
Η τυπική στηθάγχη έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, χωρίς αυτό να αποτελεί κανόνα, συνήθως εντοπίζεται στο στέρνο ή το επιγάστριο, στην κάτω γνάθο, στους ώμους ή και στα χέρια, διαρκεί περίπου είκοσι λεπτά, αυξάνεται με την άσκηση, το στρες, το βαρύ γεύμα και υφίεται μετά από λήψη νιτρωδών.

 

Η στηθάγχη ταξινομείται βάση της καναδικής καρδιολογικής εταιρίας σε:

– Κλάση Ι: η φυσική δραστηριότητα δεν προκαλεί στηθάγχη.
– Κλάση ΙΙ: ήπιος περιορισμός συνήθους δραστηριότητας(γρήγορη βάδιση, σκάλες).
– Κλάση ΙΙΙ: σημαντικός περιορισμός συνήθους δραστηριότητας( βάδιση 1-2 τετράγωνα, ανέβασμα ενός ορόφου).
– Κλάση ΙV: αδυναμία εκτέλεσης οποιασδήποτε δραστηριότητας ή στηθάγχη ακόμη και σε ηρεμία.

 

Η διάγνωση της νόσου γίνεται μέσω λήψης σωστού ιστορικού, αιματολογικών εξετάσεων γενικών αλλά και πιο εξειδικευμένων, μέσω διενέργειας ηλεκτροκαρδιογραφήματος και υπέρηχου καρδίας σε πρωταρχικό στάδιο.
Αναλόγως της τυπικότητας των συμπτωμάτων, των ευρημάτων από τις παραπάνω εξετάσεις καθορίζεται ο βαθμός επικινδυνότητας του ασθενή αναλόγως του οποίου γίνονται πιο εξειδικευμένες εξετάσεις όπως δοκιμασία κόπωσης που όταν κρίνεται παθολογική γίνεται σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου ή stress ECHO( μη επεμβατικοί διαγνωστικοί μέθοδοι).

Επεμβατικές μέθοδοι (στεφανιογραφικός έλεγχος) συστήνονται σε ασθενείς με σοβαρή στηθάγχη ή με υψηλού κινδύνου προφίλ ή με μέτρια συμπτωματολογία υπό αγωγή που όμως ο μη επεμβατικός έλεγχος έδειξε υψηλό κίνδυνο.

Πέρα από τις επεμβατικές μεθόδους θεραπείας που πρέπει ο θεράπων ιατρός να κρίνει αν χρειάζεται να υποβληθεί ο ασθενής βάση του προφίλ του, ο θεράπων ιατρός πρέπει να ξεκινήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, με διπλό στόχο:
1ον την ανακούφιση της συμπτωματολογίας.
2ον την πρόληψη των καρδιακών συμβαμάτων μέσω μείωσης του ρυθμό προόδου της αθηρωματικής πλάκας και σταθεροποίηση αυτής.

Πέρα από την φαρμακευτική αγωγή πρέπει ο ασθενής να τροποποιήσει τον τρόπο ζωής του: διακοπή καπνίσματος, αλλαγή της διατροφής, καθημερινή άσκηση, απώλεια βάρους, μείωση σε δύο, το πολύ, ποτήρια ημερησίως του αλκοόλ (κόκκινο κρασί), ρύθμιση παραγόντων κίνδυνου: όπως αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης.

Πλέον με τα μέσα που υπάρχουν θα έπρεπε οι ασθενείς με στεφανιαία νόσο να μειώνονται χρόνο με τον χρόνο, δυστυχώς ο άσχημος τρόπος ζωής, το στρες, οι κακές συνήθειες αλλά και η αμέλεια του προληπτικού ελέγχου έχουν αναγάγει την στεφανιαία νόσο και γενικότερα τα καρδιαγγειακά επεισόδια σε κύριο αίτιο θανάτου δυστυχώς ακόμη και στις νεότερες ηλικίες.

Ιατρείο

Διεύθυνση: Θαλή Μιλήσιου 13,

Νέα Ερυθραία - Τ.Κ. : 146 71.

Τηλέφωνο ιατρείου: 2108002495
   Κινητό: 693 795 9121
Email: minas.athanasiou@gmail.com

Ημέρες και ώρες λειτουργίας

(Κατόπιν Ραντεβού)

Δευτέρα - Παρασκευή   8:30 - 14:00 και 17:30 - 21:00

Πρόσβαση

Με ΟΑΣΑ:
Γραμμές:  215, X5, X188, X195. Στάση: ΣΤ. ΚΗΦΙΣΙΑ - ΜΟΡΤΕΡΟ - Ν. ΕΡΥΘΡΑΙΑ